Túrabakancs Kalauz - Túrabakancs márkák, tippek, újdonságok egy helyen!

Mire figyelj vásárláskor?

Miután eldöntöttük, hogy sportcipő helyett egy jó minőségű túrabakancsban szeretnénk élvezni a túrázás szépségeit, akkor már csak azt érdemes átgondolni, hogy milyen időjárási körülmények között és milyen terepen fogjuk használni a bakancsot.

Ha sokat túrázol sziklás terepen, magas hegyekben, vagy többnapos vándortúrára készülsz, akkor csakis egy strapabíró, zömök, és erős túrabakancs lehet jó választás.

Amennyiben a túráid többségét a hazai hegyeken, völgyekben tervezed, nem annyira nehéz terepen, akkor megfelelő lesz egy hasított bőr vagy textil betétes bakancs is.

Merev, de ruganyos talp: ellentmondásos, de szükséges. Egy sziklákkal, kövekkel teli ösvényen haladva, vagy épp egy sziklafalon kapaszkodva, nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa ne hajoljon, ne legyen nagyon rugalmas, mert azzal a haladásunkat nehezítené, és biztonságunkat csökkentené. Viszont gyaloglásnál senki sem szeretne egy deszkalappal a talpán nekiindulni a csúcsnak, így az ideális kombinációt kell megtalálni.
A cipők talpát A-B-C-D kategóriákba sorolják a komolyabb gyártók. Az "A" talp puha, hajlékony, míg a "D" teljesen merev. Az "A" kategóriás bakancsok a könnyebb túrákra tökéletesen alkalmasak. A "D" merevségű talp az igazi hegymászó bakancsok védjegye. Bármilyen hágóvas szerelhető rájuk és bármilyen hegymászó tevékenységre alkalmasak. A talp olyan merev, hogy az ilyen bőrbakancsok nem gyűrődnek, ezért jól karbantartva rendkívül tartós darabok. Ha a hegymászást komolyan gondolod, csakis ilyen bakancsot válassz!

x

Agresszív talpmintázat: a jó mintázat is elengedhetetlen, hisz azok tartják majd bakancsunk, és azzal együtt minket is ott, ahova tervezzük épp a lépést. Fontos megjegyezni itt, hogy a puhább összetételnek köszönhetően ezek a talpazások nem szeretik az aszfalton, betonon való hosszú gyaloglásokat, mert itt gyorsan kopnak.

A talp anyagösszetétele sokat elárul annak minőségéről. Ma már a túrabakancsok többsége VIBRAM® talppal rendelkezik, amely egy magas teljesítésű anyag, csúszásmentes, kopásálló és tartós. Kiemelkedően jó lépésbiztonságot ad, a legjobb túrabakancsoknál és túracipőknél alkalmazzák.

Belsőrész anyagválasztás: a belső kialakítása erősen megosztja a bakancsosok táborát. A nagy öregek többsége a bőrre esküszik, amely természetesebb érzést és hosszabb élettartamot nyújt. A másik lehetőség egy ultrakönnyű membrános anyag (pl. a Gore-Tex®), mely vízálló és lélegző is egyben, viszont az élettartama rövid. A bakancsunk kezelésénél ezek meglétére nagyon figyelni kell, mert nem mindegy milyen waxszal kenjünk be kedvenc lábbelink.

Magas szár és hosszú fűzés: elengedhetetlen mindkettő, mivel a magas szár stabilan fogja bokánk, míg a hosszú fűzéssel megfelelően lábunkra szabhatjuk a bakancsot.

Vízállóság: alapvető dolog egy hosszabb túra esetén, hogy olykor egy-egy patakon való átgázolunk, és igen jó tud jönni, ha a túra hátralevő részét nem a átázott cipőben kell teljesítenünk.

Súly: nos, ez igen kényes rész, mivel a robosztus felépítés miatt egy ilyen ultrakönnyű bakancs súlya legalább másfél kilónál indul párban (ez soknak tűnik egy túracipőhöz képest, de teljesen normális ebben a kategóriában). Az általam tesztelt bakancs 1800 gramm körüli súlya jónak mondható.

Túrazokni: egy nagyon jó túrabakancs sem kényelmes, komfortos egy igazi túrazokni nélkül. Ezért 1-1 pár jobb minőségű gumírozott, a bakancsban nem csúszkáló, lehetőleg nem pamut túrazokniba mindenképpen érdemes beruházni. Amikor pedig túrabakancsot próbálsz, feltétlen vidd magaddal kedvenc túrazoknidat!

Felpróbálás: első és legfontosabb, hogy a túrabakancs jól illeszkedjen a lábfejedre, de a lábujjad vége ne érje el az orrát. Érdemes figyelembe venni, hogy fél vagy kétharmad számmal nagyobb túrabakancsot válassz, mint amekkora a lábad, mert ellenkező esetben hosszabb lejtőkön nagyon meg fog fájdulni a lábujjad!
Lényeges az is, hogy a sarkad ne csúszkáljon a bakancsban, mert ha túl nagy méretet választasz, akkor nem fog elég jól tartani. A sarok résznél szintén fontos a túrabakancs belső merevítése, ez ugyanis a lábad stabilitását növeli meg. Továbbá, a választott túrabakancsnál jó szolgálatot tehet, ha a bakancs nyelve össze van varrva a felsőrésszel, mert így megakadályozza a víz bejutását a bakancs belsejébe.